E-mails worden niet afgeleverd in Blue10
Incident Report for Blue10
Resolved
Na onderzoek van onze e-mail hostingprovider BIT is gebleken dat diverse e-mails die op maandagochtend 21 maart 2022 verstuurd zijn vanaf één van de e-mailservers van Microsoft verstuurd zijn, niet zijn aangekomen bij de ontvanger van deze e-mail. Dit heeft ook impact op e-mails die verstuurd zijn aan één van de aan de Blue10 software gekoppelde e-mailadressen, zoals @inkoopfacturen.nl, @aankoopfacturen.be en @blue10documents.com. Dit probleem werd veroorzaakt doordat een e-mailserver van Microsoft op de Spamhaus Blocklist terecht was gekomen.

Dit incident had impact op alle e-mails die werden verstuurd vanaf de mailserver 2a01:111:f400:7e1a::62f ipv6 adres resolved naar mail-db8eur05on2062f.outbound.protection.outlook.com. Niet alleen de e-mails die naar Blue10 zijn verstuurd, maar alle e-mails die vanuit deze mailserver zijn verstuurd, werden mogelijk niet afgeleverd bij het ontvangende e-mailadres.

Uitgevoerde acties
Nadat we zagen dat e-mails niet binnenkwamen, is direct contact gezocht met BIT. Met hen hebben we de volgende stappen ondernomen:
1. Op maandag 21-3 om 10.30 uur hebben we een tijdelijke aanpassing gedaan zodat e-mails van de geblokkeerde e-mailserver van Microsoft wel weer binnen zouden komen in Blue10. Let op: Er is een kans dat er gisteren spam e-mails zijn afgeleverd in jouw Blue10 omgeving. Wanneer er een e-mail met de melding ‘’Fouten in ontvangen e-mails’’ zichtbaar is, ben dan extra alert bij het controleren van de e-mail. Wanneer de e-mail er uit ziet als spam, adviseren we je met klem om deze e-mail niet te openen en al helemaal niet om een link of bestand uit deze e-mail te openen. Markeer deze e-mail direct als afgehandeld in het overzicht binnenkomende e-mails in Blue10.
2. Rond maandag 21-3 om 10.45 uur heeft Spamhaus de betreffende e-mailserver van Microsoft Office 365 weer van de blocklist gehaald, waarmee e-mails verstuurd vanaf bovengenoemde e-mailserver niet meer gemarkeerd worden als spam. Vanaf dit moment zijn dus ook de e-mails die verstuurd zijn aan een aan Blue10 gekoppeld e-mailadres weer in onze software afgeleverd. De tijdelijke aanpassing die je hierboven vindt, is dinsdag 22-3-2022 weer teruggezet.

Welke actie kan ik ondernemen?
Gedurende de tijd dat de e-mailserver van Microsoft geblokkeerd werd, heeft iedere verzender van een e-mail vanaf deze server een melding van een ''undeliverable e-mail'' gekregen met de inhoud: Het bericht aan [e-mailadres] is niet afgeleverd.

Wanneer je zelf een e-mail met document(en) naar Blue10 hebt doorgestuurd vanaf je een eigen e-mailadres en bovenstaande melding hebt ontvangen, moet je deze e-mail opnieuw versturen naar het bij jou bekende @inkoopfacturen.nl of @aankoopfacturen.be e-mailadres.
Als een leverancier een e-mail heeft verstuurd naar een Blue10 e-mailadres, heeft de leverancier ook deze ‘’undeliverable e-mail’’ ontvangen. Dit bericht moet dus ook voor de betreffende leverancier een trigger zijn om zijn e-mail opnieuw te versturen aan het @inkoopfacturen.nl of @aankoopfacturen.be adres, zodat deze e-mail alsnog binnenkomt in Blue10.

Meer informatie
Voor meer informatie en, indien gewenst, een meer gedetailleerde toelichting van dit incident, verwijzen we je naar de volgende blog.

Met inachtneming van bovenstaande, sluiten we dit incident hierbij af.
Posted Mar 22, 2022 - 10:41 CET
Investigating
Het kan voorkomen dat e-mails, met documenten in de bijlage, niet zijn aangekomen in Blue10. Doordat e-mails niet bij Blue10 zijn afgeleverd zie je deze e-mails ook niet in het overzicht Binnenkomende e-mails in Blue10. De afzender van de e-mail ontvangt een ''undeliverable e-mail'' met de melding: Het bericht aan [e-mailadres] is niet afgeleverd.

We zijn met onze e-mailprovider aan het uitzoeken wat de oorzaak van dit probleem is. Als we hier meer over weten, melden we dat op onze Statuspage.
Posted Mar 21, 2022 - 10:13 CET
This incident affected: Binnenhalen documenten.